Bigos to nasza narodowa specjalność, można przygotować go na wiele sposobów i z wielu składników, każda gospodyni ma na to swój sposób, ja przedstawiam przepis, który najbardziej przypadł mi i mojej rodzinie do gustu.
Składniki
1.5 kg kiszonej kapusty
1 kg surowej kapusty
1 kg mięsa wieprzowego z kością np. karkówka
0,5 kg boczku wędzonego
0,5 kg kiełbasy śląskiej wędzonej
25 dkg pieczarek lub grzybów suszonych
3 łyżki powideł śliwkowych
2 przeciery pomidorowe
1 opakowanie przyprawy do bigosu (można przyprawy samemu dodać każdą osobno ale jestem osobą praktyczną i obecnie na rynku są dostępne gotowe mieszanki przypraw do bigosu dobrej jakości)
lampka czerwonego wina
3 liście laurowe
7 ziarenek ziela angielskiego
5 ziarenek pieprzu czarnego
sól
Przygotowanie
Kapustę kiszoną gotujemy z karkówka ok 1,5 godz. Surową kapustę szatkujemy i gotujemy z solą do miękkości. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie wszystko razem gotujemy na wolnym ogniu dodając pozostałe składniki przez ok 1 godz. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz