poniedziałek, 10 marca 2014

Jabłecznik na kruchym cieście

Składniki:
Ciasto:
5 żółtek
4 szklanki mąki
2 łyżki śmietany
1 kostka  masła lub margaryny
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy


Z wyżej wymienionych składników wyrabiamy ciasto następnie dzielimy na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3 i wkładamy na 30 min do lodówki.


Nadzienie
1 kg jabłek albo mus jabłkowy
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mąki ziemniaczanej


Masa białkowa
5 białek
0,5 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki budyniu waniliowego


Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i pod koniec dodajemy budyń w proszku.
Przygotowanie:
Większą część ciasta wykładamy na blaszce i podpiekamy ok 10 min. w temp.200 stopni. Następnie na podpieczone ciasto nakładamy nadzienie, na nie nakładamy masę białkową. Na masę białkową na tarce ścieramy pozostałą część ciasta, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 50 min. w 180 stopniach.Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz