Ten przepis na biszkopt jest w mojej rodzinie już od pokoleń. Wszyscy goście zachwycali się nim zawsze u mojej mamy więc i ja zaczęłam go robić. Jest zawsze doskonały, puszysty i nigdy nie upada.
Dobra rada: najpierw nastaw piekarnik na 180 stopni C, aby był już nagrzany gdy, tylko twoje ciasto będzie gotowe do pieczenia
Składniki
5 jajek
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki tortowej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżki octu
Wykonanie
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawac cukier ciągle ubijając. Gdy cukier będzie już rozbity dodajemy po jednym żółtku. Kiedy ubijana masa będzie bardzo sztywna to odkładamy mikser i bierzemy silikonową lub drewnianą łopatkę. Zaczynamy przesiewać do ubitych jajek wymieszane z proszkiem obydwie mąki i delikatnie je mieszamy łopatką, a następnie dodajemy ocet i ponownie delikatnie mieszamy. W taki sposób przygotowane ciasto sprawi, że biszkopt będzie pulchny i nie opadnie.
* Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarowac margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.
Ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok.35 min. w temp.180 stopni C. Nie należy w trakcie pieczenia otwierać piekarnika, gdyż ciasto może opaść. Dopiero pod koniec pieczenia można otworzyć piekarnik i wykałaczką sprawdzić
czy biszkopt już się upiekł ( wykałaczka musi byc sucha ). Po upieczeniu zostawiamy biszkopt w piekarniku na 10 minut, aby nie doznał szoku termicznego i nie opadł.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz