Kochani! Serdecznie polecam wam pierniczki, które właśnie upiekłam. Pomagały mi w tym moje córeczki 6-letnia Wiktoria i 4-letnia Julia. Dla dzieci to naprawdę niesamowita frajda takie wykrawanie kształtów z ciasta i lukrowanie. Wyszły znakomite, palce lizać!
Składniki na ciasto:
100 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki miodu
1/4 szklanki śmietany 12%
1 jajko
2,5 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Składniki na lukier:
1 szklanka cukru pudru, sok z aronii
wiórki kokosowe do posypania
Wykonanie
W rondelku delikatnie podgrzać masło z miodem, cukrem pudrem, i śmietaną. Gdy przestygnie dodać jajko.
Do większego garnka wsyp mąkę, kakao, cynamon, sodę , przyprawę do piernika i wymieszaj. Następnie dodaj do tego masło z dodatkami. Wyrobić ciasto i wstawić na 35 minut do lodówki. Rozwałkować na stolnicy posypanej mąką na grubość ciasta 1/2 cm.
Piec ok.10 minut w temperaturze 180
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz