piątek, 27 grudnia 2013

Cannelloni z nadzieniem z mięsa mielonego

Składniki na dzisiejsze danie to:
250g makaronu cannelloni
500g mięsa mielonego
1 słoik sosu bolognese
1 puszka zielonego groszku
3 ząbki czosnku
200g sera żółtego
50g masła
3 łyżki mąki
2,5 szklanki mleka
olej
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Farsz:
Mięso mielone smażymy na oleju z przyprawami i drobno posiekanym czosnkiem, następnie zalewamy sosem bolognese i dodajemy odcedzony zielony groszek
Sos beszamelowy
Masło podgrzewamy w rondelku, dodajemy mąkę i mieszamy tak aby masa była jednolita, powoli dolewamy mleko cały czas mieszając. Przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.

Surowy makaron napełniamy farszem i układamy jednowarstwowo w nasmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Całość polewamy sosem beszamelowym i zapiekamy przykryte przez ok 15 min. w temperaturze 200 stopni C. Następnie posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy bez przykrycia kolejne 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz