Składniki na spód :
1 kostka margaryny
3 żółtka
1,5 łyżeczki proszku
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
3 szklanki mąki tortowej
Składniki do masy serowej :
1 kg sera z wiaderka
250 g miękkiej margaryny
8 jajek
1,5 szklanki cukru pudru
4 łyżeczki cukru waniliowego
aromat migdałowy
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g rodzynek
Przygotowanie
Brzegi blachy wysmarować margaryną, a na spód położyć papier.
Przygotowanie spodu do sernika
Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia spodu połączyć ze sobą i zagnieść z nich ciasto. Powstałym ciastem wyłożyć całą blachę łącznie z brzegami.
Przygotowanie masy serowej
W dużym garnku zmiksować margarynę z żółtkami, dodać 1 szklankę cukru pudru i cukier waniliowy. Następnie dokładamy ser, mąkę ziemniaczaną połączoną z proszkiem oraz olejek i ponownie miksujmy.
W misce ubijamy białka z pozostałym cukrem pudrem ( 1/2 szklanki ) na pianę. Dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy łopatką do ciasta. Na sam koniec dodajemy rodzynki otoczone delikatnie w mące ziemniaczanej.
Powstałą masę wylewamy na przygotowaną wcześniej blachę z ciastem.
Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C przez ok.90 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz